събота, май 30, 2009

Ко праим?

Ако някой удари детето ти? викаш полиция, завеждаш дело или просто му вкарваш шутовете, или поне се пробваш ;)? Щото сега едни блогъри разясняват как имало две страни на монетата(тя си имала родителските права по закон)... проблемът не е в родителските права, такива всеки ден са присъждат на един или друг родител и също има драми, проблемът е че някакви задници, стриктни съдии-изпълнители, извършиха психологически терор над деца, оставайки им сериозни травми, да, не са физически, но психологическите са още по-лоши. Та къде тук е законът? или щом си с родителските права може да правиш с децата си каквото поискаш, също в съучастие на цялата тази трагедия бяха и полски дипломати, така че и те са виновни, колкото и да се задава въпроса що пред полското посолство ще се протестира??? ми щото и те организират гаврата ей затова.

И тук да кажа - децата не са чувал картофи, който полицията, съдии-изпълнители и дипломати могат да дойдат и да си го приберат щото бил откраднат, очевидна е нуждата от намеса на психолози, които да направят прехода плавен и по-малко болезнен за децата, да им покажат и другата страна, след като бащата ги е облъчил прекалено много

25 коментара:

  1. Мога да те подкрепя, че гледката е ужасна и можеше да мине по-добре, но тогава трябваше и 2-те страни да са по-зрели. Не знам колко е лесно да си зрял когато става дума за децата ти.

    Но това което не примемам е да се обвинява българският съд че не си е свършил работата. Да се примълчава от медиите факта че делото не е за родителски права, а за отвлечени деца. Да се казва, че децата се отвличат от майката (а не от бащата каквито са фактите). Да казваме че в случая държавата ни се е нагъзила на Полша.

    Правото е на страната на майката и трябва да го приемем за даденост.

    Факт е че със специалисти и ако цялото "село" не беше там и нямаше хора които скачат на бой нещата можеше да са по-добре. Но за това се иска човек да е по-умен, каквито явно участниците не бяха.

    ОтговорИзтриване
  2. Медиите гледат да угодят на тълпата ;) така че нищо чудно, че между другото се съобщават някои факти в края на статиите, но едно престъпление, ако има такова, не е основание да се извини друго, защото взимането на децата беше по престъпен начин

    ОтговорИзтриване
  3. Било е по престъпен начин ако има закон който казва че е така. Престъпно ли беше или не беше морално?

    ОтговорИзтриване
  4. Целият закон закрила на детето
    но ето и една част
    Закрила срещу насилие
    Чл. 11. (1) Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие.

    1. По смисъла на правилника:
    1. "Насилие" над дете е всеки акт на физическо, психическо или сексуално насилие, пренебрегване, търговска или друга експлоатация, водеща до действителна или вероятна вреда върху здравето, живота, развитието или достойнството на детето, което може да се осъществява в семейна, училищна и социална среда.

    ОтговорИзтриване
  5. Може и да има "нарушение", но има разлика между него и "престъпление". "Престъпления" са само и единствено описаните в Наказателния кодекс деяния. Ако дадено поведение (деяние) не отговаря 100% на някой от съставите там, то значи не е престъпление - ако ще да отговаря 99%, и ако ще да изглежда неморално и/или гадно на когото и да било. Ако не отговаря на описаното в НК, но не отговаря и на поведение, предписано като задължително от друг закон, то значи е нарушение на този друг закон - и може да има последиците, описани в този друг закон (примерно някаква глоба). Отделно, ако е нарушило чужди права на общо основание може да се търси обезщетение.
    Не съм спец по Закона за закрила на детето и не мога да кажа има ли нарушение в конкретния случай и какво е то.

    ОтговорИзтриване
  6. И не работят стрелките в полето за коментиране, много трудно се пише така :)

    ОтговорИзтриване
  7. оффф, zaveqna, излишна демагогия е твоето, не е нормално да се допускат подобни гаври дали е законно или не какво е значението? ако е законно какво - всички трябва да си трайкаме така ли?

    ОтговорИзтриване
  8. Zaveqna искаше да подчертае факта, че нямаме извършванер на престъпление за сметка на друго престъпление. Което е важно да се разбере!

    Защитава се бащата на основание че е българин и честта ни е засегната. Това е недопустимо за страна част от Европейският съюз.

    Всички вълнение започнаха на тази основа и ми се струва че не "ние" сме тези който философстват в момента.

    ОтговорИзтриване
  9. @ju, защо всички развявате някакъв наказателен кодекс??? престъпление не е само това което е написано някъде, въпреки че съм сигурен, че и такова има извършено

    за теб правилно ли действаха в ситуацията чиновниците?

    ОтговорИзтриване
  10. Според мен чиновниците бяха задължени да го направят. Може да не са го направили правилно, но и те нямаха голям избор. Бяха поставени в ЕБ**О СИ ситуацията. Просто срещу селяни как да се действа? :( Цялото село каза НЕ, за нас закона няма значение! ?!?

    ОтговорИзтриване
  11. как как да действат, като видят положението да се откажат, да изготвят план и тогава иначе какво имаме

    представи си някой вземе за заложници хора и полицията направо нахлуе вътре без значение застрашава или не живота на заложниците, щото била задължена, аре глупости

    ОтговорИзтриване
  12. Значи все пак си съгласен с мен, че децата трябва да си отидат при майката?

    А колкото до закона който развяваме, неговата цел да е уреди нещата как стоят за да не се налага всеки случай като този (а те са много!) да се решава по това кой колко хора е привикал пред тях!

    ОтговорИзтриване
  13. Аз претенции за метода на вземане нямам, гледката беше ужасна, щях да се радвам на по-добро решение. Но децата искам да си отидат при майката!

    ОтговорИзтриване
  14. и би ли пояснил/а защо според теб децата трябва да отидат при една алкохоличка, която не ги е погледнала 4 години и има подобно отношение към тях, не видях нищо майчино в постъпките й. След като те се чувстват щастливи и са започнали живота си наново, след като са обгрижвани и обичани, защо трябва да им се отнема това право? Дори да им е родна майка, какъв пример би им дала тя? Да упояват и надрусва детето си, с цел да му промие мозъка и подтисне всичко, което то изпитва, това ли е майка?

    ОтговорИзтриване
  15. http://dnes.dir.bg/2009/05/30/news4532650.html

    ОтговорИзтриване
  16. @the_Only: Не ми се прави на умен, тука има съд който разбира повече от теб и мен по въпроса. Както казах един път българският сът да отсъди правилно и народа ревна! Когато съдът защитата престъпници мълчите като гъ**ве

    ОтговорИзтриване
  17. Абе разбирачо, щом сравняваш това със защитата на престъпниците, ясно е от думите ти че и в двата случая някоя институция не си върши работата - сам казваш, че този орган не функционира както трябва, така че чукай на дърво на никой да не му се случва подобно безобразие и несправедливост, а не оправдавай всички мишоци и гъзолизци, които вече и децата на България продават.

    ОтговорИзтриване
  18. А колкото до статията,чел съм я и какво ? мислиш,че тя може да промени гражданската ми позиция по въпроса ли ? не може толкова лесно и елементарно да се промиват мозъците, поне моя! Разбира се,че ще покани медии човека, ти представяш ли си ако нямаше такива , за каква полицейщина щеше да става? Все още се пазят поне малко от камерите, защото после следват оставки и т.н. А който не може да си оправи законите, логично да търси оправдание в конспирации винаги, и да прехвърля проблема в човека.

    ОтговорИзтриване
  19. Пича е отвлякъл децата. Ако е искал да ги вземя понеже майката (уж) е наркоманка, проститутка и алкохоличка да я е съдил. Проста постъпка на прост човек. Децата да се върнат (а страната ни е длъжна да го направи) заради международни споразумения и след това да се съдят колко им душа иска. Тоз пич не е над закона!

    ОтговорИзтриване
  20. Колкото до институциите очевадно е че не си вършат работата. В случая са я свършили понеже ситуацията касае не само нас а и Полша. Не е имало как да има произвол, да не говорим и за факта, че 2-те страни са някакви (никакви) хорица.

    ОтговорИзтриване
  21. Нито ти,нито аз знаем подробности, кой на кого какво казал и защо го е направил, но това не ми пречи да не мога да се примиря с това, което видях ясно от видеото,и като човек(не като българин) нормално да изкажа позиция. Ако слушаме него, той е прав, ако слушаме нея-тя. Не заставам зад никой, а зад една човешка справедливост,а ако законите бяха толкова безупречни, нямаше да се прегласуват, допълват и сменят всяка година, гъвкави са и трябва да се реагира при всяка такава ситуация. Няма перфектни закони, освен Крумовите разбира се ;)

    ОтговорИзтриване
  22. Както каза и dzver в едно евентуално дело за попечителство над деца, ако не се докаже че майката е норкоманка децата винаги биха отишли при майката. Казвам го защото това е факт който всички знаем, но в случая сме забравили. Чувам мнения че трябва да се питат децата или да се разделят по равно. Не такава е практиката и тя не е от вчера.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен30 май, 2009 17:01

    OK. Има съдебно решение, което хубаво/лошо трябва да се изпълни, щом претендираме че сме "правова държава".
    Само че, както се видя, самата процедура по изпълнение на подобно съдебно решение е крайно недомислена.
    Тези деца са преди всичко човешки същества, а не вещи, че да бъдат "изнасяни" от някъде, както се изнасят вещи в присъствието на полиция и съдия-изпълнител.
    Преди всичко трябва да се мисли за тяхното добро физическо и психическо състояние и чак след това за прякото прилагане на закона, поне в случай като този.
    Щом и двамата родители са своебразни идиоти, всеки по свой си начин, съдът и институциите би трябвало да защитят тези деца първо от тях. Има психолози, социални служби, един куп шибани държавни чиновници, които да поработят предварително с родителите и да се опитат да ги убедят, извеждането на децата от дома на бащата, да стане по цивилизован и нетравмиращ за децата начин.
    Ако тези двамката "родители" отказват да започнат да се държат зряло и отговорно, има и други възможни мерки, като "временно попечителство", което се дава на близък роднина, различен от майката и бащата, когото децата познават и при когото се чувстват спокойни... Варианти-бол, желание да има само. И в крайна сметка, трябва да се процедира така, че родителите да бъдат принудени просто да си разрешат спора цивилизовано и не за сметка на децата си.
    Не знам до колко ви е известно, но когато на едно семейство му се роди дете и мама и татко не могат да стигнат до споразумение за името на бебето в акта за раждане, името се избира от съответното длъжностно лице в местната община...примерно.
    Щом за нещо толкова безобидно в сравнение с тази случка, която гледахме всички е измислена процедура, защитаваща интересите на детето, не може да няма подобна за ситуация, в която двама възрастни идиоти си разчистват сметките на гърба на децата си. Не е никак нормално просто, европейско - още по-малко.
    А "пичовете" от послството, дето се обясняват как просто изпълнявали съдебно решение, да ме извиняват. Защото и ние и те знаем, че ако ролите бяха обърнати в тази ситуация и български дипломати бяха направили това в тяхната държава...просто щяха да ни изгонят посланика. Минимум.
    И никой нямаше да се интересува законът ли сме прилагали, ами щеше да има писък до небето, че никакъв закон не може да стои над интересите и психичното здраве и комфорт на две
    хлапета и точка. Ако пък това беше излъчено по полска телевизия, посолството ни щеше да е под обсада и кадрите да се въртят по CNN.
    Ама като чета някои коментари тук...ясно ми е защо при нас подобно нещо няма как да стане. За съжаление.

    ОтговорИзтриване
  24. Съдии-изпълнители извършили психологически терор над децата?! Единственият извършил психологически терор е бащата, когато е организирал целия този цирк.

    ОтговорИзтриване
  25. Даже Animal cops са по-хуманни от тези усърдни служители от "защита" на децата!

    ОтговорИзтриване